Avantajele purtarii lenjeriei din lana merinos

De ce sa purtam lana?

Pe vreme rece sau atunci când esti activ și transpiri , ceea ce porti pe piele este deosebit de important . Fibrele merinos sunt mici miracole ale naturii din care se produc  articole de îmbrăcăminte  care pot absorbi si elibera umiditatea , incalzind sau racorind corpul , in functie de necesitate.  Tesaturile din lana merinos  te încălzesc rapid insa datorita respirabilitatii excepționale, nu te vei supraîncălzi .  Aceste calitati fac hainele din lână merinos ideale pentru majoritatea activităților - în orice sezon, indiferent de vreme.

Hainele din lana merinos  izoleaza de frig și țin cald chiar și atunci când devin umede sau ude . Lâna merinos este extrem de hidrofila și poate absorbi cantități mari de umiditate , în special în comparație cu fibrele sintetice . Asadar,  o haină din lână merinos pura, poate absorbi umezeala echivalentă a 35 % din greutatea sa netă fără a se simți ud sau umed și rece . Mai mult , lâna de fapt generează căldură atunci când absoarbe umezeala , astfel încât chiar și hainele din lână umede vor tine de cald . Prin utilizarea lenjeriei din lana , se reduce foarte mult riscul de hipotermie . Veți observa acest lucru mai ales dupa ce v-ati oprit sa va odihniti, dupa un efort sustinut.

Capacitatea de izolare termica

Articolele de îmbrăcăminte din lână merinos sunt un excelent izolator termic . Fibrele Merino sunt foarte ondulate si pufoase, acestea retinand milioanele de bule de aer mici din tesatura . Aceste bule de aer retin căldura corpului , creand un tampon de protecție împotriva frigului .

Controlul temperaturii

Lâna merinos funcționează în mod natural cu sistemul de încălzire si racire a corpului. Acesta regleaza temperatura corpului prin absorbirea si eliberarea umiditatii . Atunci când vremea este rece și uscata , lâna absoarbe transpiratia și declanșează un proces prin care materialul generează căldură ( numită " căldură de absorbție " ) . Într-un mediu cald , haina ta merinos va regla temperatura prin " răcire prin evaporare " . Acesta este același principiu pe care il foloseste organismul nostru : produce sudoare să se răcească . In acest mod lâna regleaza temperatura corpului și vă ajută să păstrați o temperatură constantă și confortabila în orice conditii .

Controlul mirosului

Lâna merinos are o rezistenta naturala permanentă la dezvoltarea microbiană și retenția mirosului . Articolele de îmbrăcăminte pot fi purtate  timp de mai multe zile , fără a dezvolta miros. Motivul este o combinație intre capacitatea lânii merinos de a absorbi rapid sudoarea și a evapora -o , și suprafața neregulată și încărcată negativ a fibrelor. Bacteriile care dezvolta mirosul neplacut,  prefera suprafetele plate si care permit incarcarea pozitiva, ca cele sintetice. Fibrele sintetice cresc potentialul de dezvoltare a mirosului corpului , deoarece acestea creează un teren propice pentru bacterii . Transpiratia in sine nu are miros , dar bacteriile care prolifereaza in timp pot crea mirosuri neplăcute .